pátek 22. března 2013

Sexuální cirkus aneb nepovedená sexuální revoluce

Koncem šedesátých a začátkem sedmdesátých let dvacátého století přišla "sexuální revoluce". Náhle se o všem začalo mluvit otevřeně a diskutovalo se o ženském orgasmu, masturbaci a předehře. Pokud jste v té době nežili, nemůžete si představit pocit úlevy, který se mezi lidmi rozšířil, to vzrušení a svobodu. Antikoncepční pilulky téměř okamžitě rozptýlily věčný strach z otěhotnění a ostudy, zvláště u svobodných. Homosexualita, která dřív byla čímsi temným a nebezpečným, nastoupila cestu k legalizaci. Muži i ženy měli konečně přístup k užitečným informacím, měli se kam obrátit o pomoc, s partnery i přáteli hovořili o svých potřebách a pocitech a - co je nejdůležitější - cítili se normální: mít sexuální pocity už nebylo zvrácené nebo chorobné.
Pak se však vše vymklo kontrole. Jak to vyjádřil Gore Vidal, ze sexuální revoluce se stal sexuální cirkus. Nepochopili jsme, že je třeba stanovit nějaké hranice, zvláště pro ochranu mladých a zranitelných lidí. Na snadnou kořist se jako hyeny vrhly firmy, které prostřednictvím reklam a televize vsugerovaly dětem, že sex je módní doplněk či jízdenka k popularitě. Dnešní čtrnáctileté dívky mobilem fotografují své genitálie nebo poprsí a fotografie posílají chlapcům. Osmileté dívky zvracejí, aby nepřibraly. Rodiče oblékají svá nemluvňata do třiček s nápisem "Taťka chtěl jen orál". Na obecných školách dochází k sexuálním napadením. Ranní zprávy přinášejí informace o znásilněních a týrání. Lidé si začínají uvědomovat - zvláště ti, kteří za sexuální revoluci dlouho a tvrdě bojovali - že věci zašly příliš daleko, anebo se přinejmenším vydaly úplně špatným směrem.
Zatímco církev nás uvrhla do neštěstí odsouzením sexu jako něčeho hříšného, nové náboženství konzumu sex povyšuje na nutnost. Billboardy se sexuální tématikou a reklamy na nás útočí ze všech stran. Nejrozšířenějším dnešním obrazem, umístěným zpravidla dvacet metrů vysoko, aby na něj všichni viděli, je dospívající dívka v sexuální póze. V mužích tyto obrazy vyvolávají frustraci a rozmrzelost, v ženách pak pocit nejistoty, protože nevypadají stejně dobře. Těžko říci, zda toto veřejné vystavování erotických obrazů někoho činí šťastným.

Steve Biddulph: Kniha o mužství

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.