neděle 24. března 2013

Příběh

Pro ilustraci uvedu případ asi čtyřicetileté ženy s depresivně-masochistickou strukturou osobnosti. Při jednom sezení, po dlouhé době psychoanalytické léčby, během níž dokázala vyléčit svou neschopnost mít při styku s manželem orgasmus, si v přenosu vytvořila fantazii, že přichází na sezení, úplně se svlékne a já jsem tak uchvácen jejími prsy a genitáliemi, že se stávám naprostým otrokem její touhy, sexuálně se vzrušuji, mám s ní styk a ona je potom ochotná stát se mou otrokyní, opustí všechny své povinnosti a bude mě následovat.
Byla jedinou dcerou zakazující matky, která u své dcery netolerovala žádné sexuální projevy, a srdečného, avšak vzdáleného otce, který během jejího dětství trávil dlouhou dobu mimo rodinu. Okamžitě si uvědomila souvislost mezi svým přáním sexuálního vztahu se mnou a vzpourou proti matce, jež se skrývala v jejím přání svést otce pryč od matky. Když si ze mě dělala otroka, zároveň se svým přáním, abych plně přijímal její genitálie a sexualitu, mě trestala za to, že jsem dával přednost jiným ženám - její matce. Když se mi pak sama nabídla do otroctví, odčinila tím svou vinu. Odehrávání fantazie o otroctví však rovněž prožívala jako vzrušující výraz agrese, aniž by se musela obávat jejích utlumujících účinků na svou sexuální slast. Naopak cítila, že by tato agrese zvýšila uspokojení z naprosté intimity a ze spojení ve vzájemném vztahu otroka a pána. Po tomto sezení byla poprvé schopná požádat svého manžela, aby jí během sexuálního styku silně štípal bradavky, jemu to působilo silné sexuální vzrušení a na oplátku jí dovolil, aby škrábala jeho záda tak hluboko, až krvácel. Oba poprvé dosáhli společně intenzivního orgasmu.
Při analyzování tohoto zážitku vyjádřila fantazii, že její manžel je jako hladové, frustrované dítě, které kouše matčiny bradavky, a ona jako mocná, chápající a dávající matka může jeho potřeby uspokojit, přičemž toleruje jeho agresi. Zároveň cítila, že je sexuální ženou, jež komunikuje s manželem - dítětem, který tudíž není hrozivým otcem, a přitom se mstí svému otci, jenž ji opustil, i svému manželovi, který jí způsobil bolest, tím že mu způsobuje krvácení. Měla pocit, že když ho škrábe a přitom pevně objímá, zesiluje to jejich spojení a umocňuje její pocit, že se může účastnit jeho orgasmu a on jejího. Tato žena, která se blížila ukončení analýzy, byla schopna formulovat důležité stránky normálního sexuálního vzrušení a erotické touhy.

Otto F. Kernberg: Normální a patologická láska

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.