čtvrtek 21. března 2013

Frustrace takových rozměrů

Následky, jaké mají všestravující nároky na osobnost a její život, se různí. Mohou v člověku vyvolávat rozsáhlý pocit frustrace a nespokojenost takových rozměrů, že si ji lze snadno splést a charakterovým rysem. Existují i další faktory přispívající k chronické nespokojenosti. Tím nejvýznamnějším faktorem jsou však všestravující nároky. Nespokojenost se projevuje ve sklonu vidět v každé životní situaci především to špatné nebo obtížné, což vede k nespokojenosti s celou situací.

Muž má například uspokojivé zaměstnání a rodinný život, který je pro něho převážně přínosem, ale nemá dostatek času na hru na klavír, jež pro něj mnoho znamená. Nebo se mu možná nevyvedla jedna z dcer. A tyto faktory nabývají v jeho mysli takových rozměrů, že nedokáže ocenit to dobré, co má. Nebo si představme člověka, jemuž jinak příjemný den zkazí zpoždění dodávky objednaného zboží - nebo jiného, který během báječného výletu vnímá jen samé nepříjemnosti. Takové postoje jsou natolik běžné, že se s nimi musel setkat téměř každý. Lidé s těmito postoji se někdy sami diví, proč na všem vidí vždycky to horší. Anebo smetou celou záležitost ze stolu tím, že si řeknou, že jsou "pesimisté". Takový postoj, kromě toho, že nic nevysvětluje, posouvá čistě osobní neschopnost tolerovat nepřízeň osudu do pseudofilozofické roviny.

Tímto postojem si lidé v mnohém ztěžují život. Jakákoli překážka se stává desetkrát obtížnější, považujeme-li ji za nespravedlivou.

Karen Horney: Neuróza a lidský růst

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.